Telefon   +48 669 405 231

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu i mieszkaniu. To miejsce przygotowywania, a często również spożywania posiłków, w którym każdy z domowników spędza sporo czasu. Właśnie dlatego należy zadbać o to, aby była nie tylko estetyczna i przytulna, ale również funkcjonalna. Problem pojawia się w sytuacji, w której kuchnia ma problematyczny kształt albo znajduje się w nietypowym miejscu. Mowa tutaj na przykład o tak zwanej kuchni korytarzowej. Jak ją zaprojektować i urządzić, aby spełniała oczekiwania domowników?

Jakie wymiary powinna mieć kuchnia korytarzowa? 

Z uwagi na to, że kuchnia w układzie korytarzowym to nietypowe rozwiązanie, warto zadbać przede wszystkim o odpowiednie wymiary w pomieszczeniu, aby było jak najbardziej funkcjonalne. Najlepiej, jeżeli długość strefy roboczej wynosi maksymalnie osiem stóp. Szerokość kuchni korytarzowej powinna wynosić od siedmiu do dwunastu stów, natomiast odległość pomiędzy przeciwnymi blatami minimum trzy stopy.

Co powinno się znaleźć w kuchni w układzie korytarzowym? 

Oprócz zachowania odpowiednich odległości ważny jest również dobór mebli do kuchni w układzie korytarzowym. Osoby, które projektują takie pomieszczenie, zwykle decydują się na kuchnię na wymiar, dzięki czemu szafki czy sprzęty AGD idealnie wpasowują się w przestrzeń. W kuchni korytarzowej najczęściej blaty znajdują się na przeciwległych ścianach i mają równą długość, co pozwala maksymalnie wykorzystać przestrzeń i uzyskać estetyczne proporcje.

Kolejną kwestią są szafki. Szafki dolne powinny mieć głębokość przynajmniej 24 cali. Górne szafki powinny być natomiast zawieszone tam, gdzie pojawia się potrzeba dodatkowej przestrzeni, nie powinny się jednak znaleźć nad zlewem. Warto również pamiętać, że otwarcie kuchni na obu końcach tworzy tak zwany korytarz drogowy.

Aby swobodnie się po nim poruszać, należy zadbać o to, aby przestrzeń wynosiła co najmniej trzy stopy. Dobrym rozwiązaniem jest otwarcie kuchni tylko na jednym końcu, wówczas ruch pieszy jest ograniczony, a przestrzeń bardziej funkcjonalna. W kuchni korytarzowej należy również zadbać o to, aby nad blatami roboczymi znalazło się dobrej jakości oświetlenie.