Telefon   +48 669 405 231

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Zabudowa kuchni może ułatwiać prace związane z przyrządzaniem posiłków, a także znacząco je utrudniać poprzez zastosowanie nieergonomicznych rozwiązań. Obecnie sporą popularnością cieszą się kuchnie z układem wyspowym zapewniającym dodatkową powierzchnię roboczą, która jest szczególnie pożądana przez osoby lubiące gotować. Warto wspomnieć także o tym, że wyspa stanowiąca centrum kuchni, stanowi także element aranżacji wnętrza, którego największą zaletą jest jego wielofunkcyjność.

Zapoznaj się z poniższym tekstem, aby dowiedzieć się, w jaki sposób zabudować kuchnię wyspową, by móc w pełni wykorzystać jej potencjał? O czym warto pamiętać na etapie przygotowywania projektu?

Zabudowa kuchni wyspowej

Kuchnia wyspowa stwarza wiele możliwości aranżacji wnętrza i zagospodarowania przestrzeni. Podstawowa konstrukcja wyspy opiera się na zabudowanych szafkach lub szufladach, na których osadzony został blat kuchenny. Wiele osób decyduje się na wykonanie w wyspie wnęki umożliwiającej wsunięcie pod nią krzeseł – dzięki temu rozwiązaniu, wyspa może zastąpić stół, przy którym będą spożywane posiłki. Warto wspomnieć także o możliwości zabudowania barku na alkohole, a także wykorzystania wysuwanych koszy cargo zapewniających wyjątkową wygodę. Co istotne, wyspa kuchenna może zostać wyposażona w zlewozmywak lub płytę indukcyjną.

Wyspa w kuchni – o czym należy pamiętać?

Decydując się na kuchnię wyspową, pamiętajmy o tym, że najlepiej sprawdzi się ona w dużych pomieszczeniach – zalecane jest bowiem zachowanie około 120 cm odstępu pomiędzy wyspą a pozostałą zabudową. Nie jest to jednak warunek konieczny, gdyż możliwe jest wykonanie mebli kuchennych pod wymiar, które pozwolą na odpowiednie zagospodarowanie powierzchni także w przypadku mniejszych pomieszczeń.

Na etapie projektowania warto zastanowić się nad rozmieszczeniem najważniejszych elementów wyposażenia, tj. lodówki, zmywaka (lub zmywarki), a także kuchenki. W przypadku kuchni wyspowej najczęściej proponowanym rozwiązaniem jest ustawienie tych punktów w rogach trójkąta stanowiącego tzw. przestrzeń roboczą. Układ ten zapewni bardzo dobrą ergonomię oraz łatwiejszy dostęp do sprzętu kuchennego.