Telefon   +48 669 405 231

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Na rynku budowlanym projektanci i designerzy wnętrz prześcigają się w pomysłach na oryginalne zagospodarowanie przestrzeni kuchennej naszego domu. Należy pamiętać o tym, że korzystanie z nowatorskich rozwiązań niesie ze sobą ryzyko, że po dłuższym użytkowaniu kuchnia okaże się niewygodna, a codzienne korzystanie z niej, zamiast przyjemnością, okaże się być udręką. Warto zdecydować się na sprawdzone i najpopularniejsze rozwiązania, do których zalicza się aranżację kuchni w kształcie litery L.

Uniwersalne i ponadczasowe rozwiązanie

Zabudowa w kształcie litery L to najczęściej wybierany sposób aranżacji wnętrza. Można powiedzieć także, że jest to najlepsze rozwiązanie ze względu na swoją uniwersalność. Świetnie sprawdzi się w wąskich „korytarzowych” kuchniach, które są często spotykane w blokach mieszkalnych. Zabudowa w kształcie litery L pozwoli również na efektywne zagospodarowanie przestrzeni łączącej kuchnię z salonem, czy jadalnią.

Głównym zadaniem zabudowy kuchennej tego rodzaju jest ułatwienie dostępu i korzystania ze sprzętu kuchennego. W kuchniach tego typu, zamiast przepastnych półek, stosuje się głębokie szuflady oraz wysuwane kosze typu cargo. Urządzenia kuchenne takie jak zmywarka, czy lodówka mogą zostać wkomponowane w całość, tworząc jednolitą i praktyczną przestrzeń. Ważnym aspektem takiej kuchni jest jej oświetlenie. Warto zwrócić na to szczególną uwagę, gdyż kuchnia tego typu powinna zostać wyposażona w kilka niezależnych źródeł światła np. jedną główną lampę oraz blaty podświetlane listwami LED.

Montaż sprzętu w zabudowie typu L

Od tego jak zagospodarujemy naszą kuchnię, zależeć będzie wygoda pracy w tym pomieszczeniu. Najlepiej posługiwać się starą i dobrze znaną zasadą trójkąta. Mówi ona o tym, że po kuchni poruszamy się właśnie po trójkącie, którego środek powinien zostać zarezerwowany na tzw. przestrzeń roboczą, w której przygotowuje się wszystkie niezbędne składniki spożywcze. Ważne jest także, aby oddalić od siebie strefę gotowania oraz spiżarni, dlatego też powinny znaleźć się one na wierzchołkach kuchennego trójkąta. Koniec dłuższego boku z reguły zarezerwowany jest dla lodówki, czyli strefy spiżarni, natomiast piekarnik (strefa gotowania) powinien stanowić zakończenie boku krótkiego.