Telefon   +48 669 405 231

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Funkcjonalność to jedna z najważniejszych kwestii, o które chcą zadbać osoby remontujące mieszkanie czy dom. Pomieszczeniem, na które warto zwrócić szczególną uwagę, jest kuchnia. To miejsce, w którym każdy z domowników spędza dużo czasu na przygotowywaniu posiłków czy napojów, a do tego nierzadko również przestrzeń do wspólnego biesiadowania. Właśnie dlatego niezależnie od tego, czy znajdą się w niej meble na wymiar, czy może gotowe elementy wyposażenia, warto ustawić je zgodnie z zasadami tak zwanego kuchennego trójkąta roboczego. Czym jest?

Jakie elementy składają się na trójkąt roboczy? 

Wiele osób planujących stworzenie kuchni na wymiar zastanawia się przede wszystkim nad tym, jakie meble najlepiej wybrać i jakie sprzęty AGD się przydadzą. Oprócz tego aranżując to wnętrze, warto również zwrócić uwagę na to, czy szafki i urządzenia będą ustawione w taki sposób, aby można było z nich komfortowo korzystać. Z pomocą przychodzi trójkąt roboczy, który mówi o optymalnym ustawieniu trzech głównych elementów wyposażenia kuchni, czyli piekarnika (albo płyty kuchennej), zlewozmywaka i lodówki. Osoby, które chcą zastosować kuchenny trójkąt roboczy w swoim domu, muszą wziąć pod uwagę następujące odległości:

  • 120-210 centymetrów pomiędzy zlewozmywakiem i kuchenką,
  • 120-210 centymetrów pomiędzy lodówką i zlewozmywakiem,
  • 120-270 centymetrów pomiędzy kuchenką i lodówką.

Osoby, które mają niewielką kuchnię, a również chcą zastosować zasadę trójkąta roboczego, mogą zachować 90 centymetrów odległości pomiędzy kuchenką i lodówką.

Po co stosować trójkąt roboczy w kuchni? 

Warto pamiętać, że nawet meble na wymiar, których projekt nie będzie przemyślany, nie sprawią, że kuchnia będzie przestronna i komfortowa. W większości przypadków trójkąt roboczy pozwala na poradzenie sobie z chaosem. Dzięki niemu pomieszczenie staje się ergonomiczne i funkcjonalne. Ma to szczególnie duże znaczenie w przypadku kuchni, z których korzystają rodziny albo kilku współlokatorów, ponieważ odległości i ustawienie trzech wymienionych elementów sprawiają, że kilka osób może korzystać z pomieszczenia jednocześnie, a do tego zarówno gotowanie, jak i sprzątanie stają się intuicyjne.